Deve oyunu Anadolu’nun hemen hemen her bölgesinde yaşayan yörükler tarafından oynanan ve günümüzde unutulmaya yüz tutmuş somut olmayan kültürel miraslarımızdan biridir. Yörüklerin düğün ve bayramlarda sıkça oynadığı Deve Oyununun bir Manav köyü olan Harmanköy’de oynanması ise oldukça dikkate değer bir unsurdur.
Harmanköy’de Deve oyunu oynandığına dair bilgiler; kendisi de köklü bir Harmanköy’lü olan Mehmet Akdere tarafından 1990 ya da 1991 yılına ait bir köy düğünü görüntülerinin taranması sonucunda tesadüfen tespit edilmiştir. Bu oyunun 1975’li yıllara kadar geleneksel olarak Harmanköy düğünlerinde oynandığı köyün yaşlıları tarafında da anlatılmaktadır.
Deve oyunu, düğüne katılan konukları eğlendirmek amacıyla ev sahibi köy gençleri tarafından tertiplenen eğlencelik bir oyundur. Bu tür oyunlar yöre insanının geçmişine ışık tutmakta olup, ilçe ve köylerde yaşayan manavların Yörük’lük ile bir bağlarının olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Diğer illere kıyasla, oyunda değişiklik gösteren unsur sadece yerel çalgılar ve söylenen türkülerdir. Bu da; göçebe Yörüklerin bölge kültüründen etkilendiğinin tabi bir sonucu olmalıdır. Oyuna gelince: Devenin vücudu için uzun tahta bir merdiven kullanılır. Köy gençlerinden seçilen 3 kişiden ikisi tahta merdivenin her iki ucundaki basamak boşluklarını omuzlarına kadar geçirir. Merdivenin ilk basamak aralığında ise üçüncü kişi bulunur. Üçüncü kişi elinde uzun bir sırık tutar. Sırığın ucunda ise öküz ya da at kafatası devenin baş kısmı asılıdır. Bu kişi aynı zamanda arkada ki arkadaşlarına da yön verir. Deve iskeletinin üzeri ise deveyi temsil eden üç kişinin sadece ayakları görünecek şekilde eski kilim, kurumuş deri, koyun veya keçi çanları ile iyice donatılır. Deve’nin bir de köye tuz satmaya gelen sarıklı ve sakallı tuz tüccarı bir sahibi vardır. Deve, çalınan müzik eşliğinde sahibinin komutu ile düğünün yapıldığı alana getirilir. Temsili deve hareket ettikçe asılı çanlardan değişik sesler çıkar. Çıkarılan bu sesler düğüne gelen konukları sesin geldiği yöne doğru pürdikkat vermesini sağlar. Temsili devenin yularını tutan Tüccar:
—Duzcu geldi, duzcu geldi. Va mı duz isteyen!
diye bağırarak konukların içinde dolaşır. Temsili deve de çalınan çalgıların ritmine uyarak konuklara çeşitli muziplikler yapar, düğün alanında koşturur. Oyunun sonuna doğru sahibinin komutu ile deve birden yere yığılır. Çalgılar susar. Sahibi devenin başına çöker ve ağlamaya başlar. Bunu gören düğün sahibi, tüccarın yanına gelir ve ona bahşiş verir. Çalgılar tekrar çalmaya başlar ve deve canlanır. Hoplaya zıplaya oyun alanını terk eder. Düğün sahibi tarafından verilen bahşişlerin bir miktarı eğlenceyi düzenleyen gençlere diğer miktarı yeni evlenen çiftlere verilir.