Öncelikle “Hüzün Sokağı” kitabınız hayırlı olsun Şenol Bey. Kitaplarınızı konuşmadan önce okuyucularınıza kendinizden biraz bahseder misiniz?
Öncelikle bu söyleşi için size çok teşekkür ederim.
Ben, 1965 İstanbul doğumluyum. Çeşitli kültürel ve sosyal derneklerin yönetimlerinde görev yaptım ve bir kısmında gönüllü çalıştım. Bunlar Türkiye Böbrek ve Organ Nakli Gönüllüleri, ÇEKSED (Çağdaş Edebiyat Kültür ve Sanat Derneği) olup Kardelen ile Edebiyat Gezgini dergilerinde ise yayın yönetmenliği yaptım. İlk şiirim Tay Dergisi’nde yayımlandı. Şiirlerimin yayımlandığı diğer dergi, antoloji, internet siteleri ve gazeteler ise; Yeni Dönem, Hardem Dostluk Dayanışma Antolojisi, Londra Avrupa Gazetesi, Kardelen, Kültür Çağlayanı, Miletus (Amerika), Önce Vatan, Adana Evrim, Ozan, Yöneticimiz ve Biz, Aydın Efesi, Aydın Güzel Hisar, Aydın Bakış, Habersim, Son Gemi, Güncel Sanat, 1Kafa Sesi, Dergizan, Çınar Dibi, Delikli Çınar, Seçkince Söyleşiler, Cemal Süreyya 4. Uluslararası Şiir Seçkisi, Sivas Madımak Şiirleri Antolojisi, Niye Özgürlük Antolojisi, Torkito Tarjoni (Hindistan), Poetryzine Magazine (Sırbistan), Uluslararası Selanik Seçkisi. Ayrıca şiirlerim İngilizce, Romence ve Yunanca’ya çevrilip yayımlandı.
Yayımlanmış kitabım: Yağmuraltı Şiirler (2016)
Hüzün Sokağı (2021)
Sizce şiir nedir?
Şiir, şairin vicdanıdır. Şiir, karın doyurmaz ama insanın ruhunu doyurur. Hayallerini genişletir, sorgular, sorgulatır, duygulandırır. İçinden birçok konuyu bulup çıkarabilirsin. Tabii görebilene, bulabilene ve yazabiline… Aynı anda aşkı, özlemi, sevgiyi, üzüntüyü ve sevinçleri yaşatır. İnsanoğlunun var oluşudur. Kendini bulduğu toplumu anlama ve anlatma sanatıdır. Şiir, sanatın renkli yaramaz çocuğudur. Yerin de duramaz, asidir, özgürlüğü sever, haksızlığa baş kaldırışın sembolüdür. Kısaca şiir yaşam tarzıdır.
Yazarken karşılaştığınız zorluklar oldu mu hiç? Yazmak veya yayımlamak; sizin için hangisi daha zordu?
Günümüz şartlarında yayımlatmak daha zor.
Yazmaya gelince, yazmak tüm korkularımızdan sıyrılıp hayata bağlanmanın bir yoludur. Yazmak içinde fırtına olanların tek tesellisidir. Satırların arasında kaybolmak ve sözcüklerle dans etmek duyguların yatışmasında etkendir. Yazmak ruhu dinlendirdiği gibi düşündürür de… Düşündükçe kaybolduğun derinliklerde kaleme dökülen sözcüklerle avunur insan. Yazmak okumaya, okumak öğrenmeye, öğrenmek ise kavrayamadağımız olayları sorgulamamızı öğretir, mücadele gücümüzü artırır.
Antoloji çalışmalarınıza devam ediyor musunuz, hangi antolojilerde yer aldınız?
Değerli ve iz bırakacak antolojilerde yer almaya çalışıyorum.
Katıldığım antolojiler:
Hardem Dostluk Dayanışma Antolojisi, Seçkince Söyleşiler, Cemal Süreya 4.Uluslararası Şiir Seçkisi, Sivas Madımak Şiirleri, Niye Özgürlük Antolojisi, Uluslararası Selanik Seçkisi.
İçinde bulunduğunuz şehre dair ne söylemek istersiniz? Edebi açıdan sizi besleyen ortamlar var mı? Yoksa o ortamları daha çok siz mi oluşturuyorsunuz?
İstanbul’da yaşıyorum, İstanbul’un kendisi şiir zaten her hâliyle beni etkiliyor ve besliyor. Özellikle denizi ve sahil kısmı benim vazgeçilmezimdir. Birçok şiirimi deniz kenarında yazmışımdır. Bir şiirimle anlatayım:
İstanbul’um
İstanbul İstanbul, güzel İstanbul,
Boğazınla memleketin incisisin.
Zamanında bütün uluslara aslan oldun.
Bir gün ansızın Türklere köle oldun.
Çamlıca tepesi,
Kağıthane deresi,
Haliç’inle yine de güzelsin,
Toprağınla taşınla,
Herkesi kendine çekersin.
Eski yapılarınla, surlarınla,
Hisarlarınla herkesi büyülersin.
İstanbul İstanbul güzel İstanbul.
Memleketin göz bebeği,
Dünyanın incisisin.
Peki, sosyal medyayla aranız nasıl Şenol Bey? Hangi mecraları kullanıyorsunuz, hangilerini kullanmıyorsunuz ve nedenleriyle açıklar mısınız?
Sosyal medyada aktifim, facebook, instagram ve twitter kullanıyorum.
Biz yazarlar için sosyal medya çok önem arz ediyor, yapılan reklamlar ile tanınırlığımızın artmasına vesile oluyor.
Sorularıma verdiğiniz samimi yanıtlar için çok teşekkür ederim. Siz başka bir şey eklemek ister misiniz?
Ben size teşekkür ederim, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Rica ederim. Vakit ayırdığınız için ben teşekkür ederim çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum. Sizi tanımaktan çok mutlu olduğumu belirtmeden geçemeyeceğim. İlhamınız bol olsun efendim.
Değerli dostum için söylenecek çok konu var, uzun uzun anlatmak yerine şenolumuzun özeti… duyarlı ve duygu dolu hissettirmeyi ve hissettiklerini kağıda döken can dostum seni çok seviyoruz… Adalet karabayır