Okuyucularımız için kendinizden kısaca bahseder misiniz?
1989 İstanbul doğumluyum. En son Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi alanında yüksek lisans yaptım. Global bir şirkette İthalat uzmanıyım. Bir çocuk annesiyim. İlk öykü kitabım Dünyayı Aşure Kurtaracak bu yıl Şubat ayında yayımlandı.

Yazmak sizin için ne ifade ediyor? Hayatınızın neresinde yer alıyor?
Yazmak benim için çocukluğumdan beri devam eden bir yolculuk. Yazarlık ise gerçekleştirmek istediğim bir hayaldi. Bunun öncesinde tabii okumak geliyor. Okumaya öğrenmeden önce de kitaplara merakım vardı. Öğrendikten sonra da artarak devam etti. En yoğun zamanda bile bir temel ihtiyaç gibi mutlaka okumaya zaman yaratırım. Belirli bir birikim ve alt yapıyı oluşturduktan sonra da yazmak geliyor.
Kitabınızın adı gerçekten çok güzel. Neden bu isim biraz bahsedebilir misiniz?
Kitabım adını içerisinde yer alan bir öyküden aldı. Öyküyü yazar Jale Sancak’ın yaratıcı yazarlık dersinde tamamlamıştım. Yazarken de atölye de arkadaşlarımla paylaşırken de çok şey öğrendim ve çok eğlendim. Öyküyü okuyanlar da mutlaka aynı şekilde keyif alır umarım.

Dünyayı Aşure Kurtaracak hakkında bize ne söylemek istersiniz?
Öncelikle içeriğinde tarih, arkeoloji başta olmak üzere kitapta birbirinden bağımsız on sekiz öykü bulunmakta. Bunların içerisinde bilimkurgu ve fantastik öyküler de var. Yirmili yaşların başından beri okuduklarım, yaratıcı yazarlıkla ilgisinden dolayı tanıdığım insanlar, yaptığım araştırmalar, gittiğim yerler ve öğrendiğim bilgiler sayesinde ortaya çıktı bu öyküler. Yazarken de çok keyif aldım. Öncelikle kültürel miras açısından çok zengin bir ülkede olduğumuzu gördüm her defasında. Bunu yazarak dile getirmek, aktarmaya çalışmak da çok güzel benim için. Katkıda bulunan büyüklerime minettarım. Bu büyük mirası aktarmak da kıymetini bilenlere ödenmesi en güzel borç gibi geliyor. Aşure de kültürümüzün bir parçası ve içerisinde malzemeler kadar da insanları bir araya getiren birleştiren bir karışım. Öyküsünü okuyanlar da bunu fark edecek. Kitabın baskı öncesi ve sonrası her aşamasında emeği geçen herkese de teşekkür ederim.
Yeni kitap çalışmalarınız var mı? Varsa çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Bir süredir çocuk edebiyatıyla ilgili dersler alıyorum. İlk kitabımdan sonra da roman yazma cesaretim arttı.
Hayatınızda aldığınız en iyi karar nedir?
En iyi karar olarak değil ama vazgeçilmezlerimden diyelim. Babam her zaman “Okumaktan ve yazmaktan asla vazgeçme,” derdi. Benim de zaten içimde olduğu için hiç vazgeçmedim.
Sayısal verilerle değerlendirilebilirse her yıl ne kadar kitap yayımlanıyor? Türkiye ve dünya ülkeleri arasında oran ne durumda?
En son yetmiş binleri bulmuşuz araştırdığım kadarıyla. Dünya genelinde ilk sıralarda değiliz. Ancak verilere göre en son sıralarda da değiliz. Bir süre editörlük eğitimi aldım. Eğitimlerde de bu verilerden bahsedilir ancak uzmanlık alanım olmadığından çok detaylı bir yanıt veremeyeceğim. Umarım öncelikle okuma oranı ve okur sayısı artar ki insanlığa katkısı olacak kitaplar çoğalsın.
Tekrar teşekkür eder başarılarınızın devamını dileriz.
Ben teşekkür ederim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.