“Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü,
Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü,
Işık ışık, dalga dalga bayrağım!
Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım.”
Yukarıda geçen dizeler bilindiği üzere bayrak şairi olarak bilinen Arif Nihat Asya’ya aittir. 5 Ocak Adana’nın kurtuluş gününde yazmış olduğu “Bayrak” şiiri sayesinde Bayrak şairi olarak tanınmıştır. Ayrıca şiirlerinde Yahya Kemal Beyatlı tesiri de oldukça belli olmaktadır.
Arif Nihat Asya Kimdir?
7 Şubat 1904 tarihinde Çatalca’nın İnceğiz köyünde doğmuş olan Arif Nihat Asya’nın asıl ismi Mehmet Arif’tir. Babası Zîver Efendi ve annesi de Zehra Hanım’dır. Daha yedi günlükken babasını kaybetmiştir. Annesi de başka birisi ile evlendiği için çocukluk dönemini akrabalarının yanında geçirmek zorunda kalmıştır.
Balkan Savaşı’nın ardından İstanbul’a gelmiştir. İlk tahsilini Kocamustafapaşa ve Haseki mahalle mekteplerinde tamamlamıştır. Daha sonra Gülşen-i Maarif Rüşdiyesi’ne girmiştir. Ardından Bolu Sultanisi’ne ve Kastamonu Sultanisi’ne geçti. Bir süre sonra da İstanbul Dârülmuallimîn- Âliyesi’ne girmiştir. Diğer yandan da İstanbul Postahanesi ve Anadolu Ajansı’nda çalışmıştır. 1928 tarihinde okulunun edebiyat bölümünü bitirdi ve öğretmen olarak Adana’ya atandı.
Adana Lisesi’nin yanı sıra kız ve erkek öğretmen okullarında on dört yıl edebiyat öğretmenliği ve idarecilik yapmıştır. 1950 – 1954 senelerinde Adana milletvekili oldu. 1954 tarihinde tekrar öğretmenliğe geri döndü. 1959 – 1961 yılları arasında Kıbrıs’ta çalıştı. 1962 tarihinde emekli oldu. 5 Ocak 1975 tarihinde de Ankara’da vefat etti.
“Delikanlım, işaret aldığın gün atandan
Yürüyeceksin… Millet yürüyecek arkandan !
Sana selam getirdim Ulubatlı Hasan’dan ….
Sen ki burçlara bayrak olacak kumaştasın;
Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaştasın.!”
Şiir yazmaya erken yaşlarda başlamıştır. Şiire ilgi ve yönelimi ise; I. Dünya Savaşı yıllarının olduğu sırada bazı destancıların Haseki’de okuyarak satmış oldukları harp destanları olmuştur. Daha çok şiir, mensur şiir, fıkra, deneme ve vecizeler ile şöhret kazanan Arif Nihat Asya’nın edebiyat hayatına şiir ile başladığı söylenebilir.
“Bu dünyada gerçeği söylemek ikinci dile bırakıldı.
Ve ikinci dil yaratılmadı.
Gerçeği duymaya, dinlemeye, tahammül gücünü
Üçüncü kulağa bıraktılar.
Üçüncü kulak yaratılmadı.”
Şiirlerini ve mensur şiirlerini Hayat, Çağlayan, Türk Yurdu, Hisar, Elif, Defne, Türk Sanatı ve Devlet gibi dergilerde yayınladı. Bazı fıkra, deneme ve vecizelerini de Türk Sözü, Demokrat, Yeni İstanbul ve Memleket gazetelerinde neşretti.
NOT: Arif Nihat Asya “Görüşler” ve “Başak” adlarında iki dergi çıkarmıştır.