Ayakkabı Bot ve çizme Günlük ayakkabı Bot ayakkabı modelleri Çizme ayakkabı Terlik ayakkabı Sandalet Babet Spor ayakkabı Topuklu ayakkabı İç giyim Mayo Çorap Fantezi giyim İç çamaşır takımları Sütyen Gecelik Pijama takımı Gece elbisesi Plaj giyim Giyim Büyük beden Tesettür Etek Trenckot tarz eşofman takımları bayan Mont Gömlek Pantolon T-shirt Sweatshirt Kırmızı elbiseler Ceket Çanta Çanta aksesuarlar Bebek bakım çantası Spor çanta Okul çantası Laptop çantası Portföy çanta Bel çantası Postacı çantası El çantası Sırt çanta Bebek bakım çantası Omuz çantası Atlet Külot Jartiyer Tanga Jüpon Body Büstiyer
Merhabalar. Öncelikle kendinizi bize tanıtabilir misiniz? Sizi, sizin kelimelerinizle tanıyalım.
Merhabalar Betül Hanım, öncelikle sizlere söyleşi fırsatımız için teşekkür ederim.
1985, İstanbul doğumluyum. Küçük yaştan beri sanat dallarıyla ilgiliyim. Burslu olarak Bahçeşehir Üniversitesi Görsel İletişim Tasarım lisansımı bitirdikten sonra Kadir Has Üniversitesi İletişim Bilimleri’nde yüksek lisansımı kitap sanatı üzerine tamamladım. 2010’dan beri eşimle birlikte Türkiye’nin ilk iç iletişim ajansı Fikri Mahsul’un kurucu ortağıyım, ağırlıklı olarak markalar için sosyal sorumluluk projeleri tasarlıyorum.
Kızım ve oğlumdan aldığım ilhamla yazar ve çizer olarak çalışmalarıma devam ediyorum. İllüstrasyonlarım, yazılarım, şiirlerim çeşitli dergilerde, gazetelerde, yetişkin ve çok sevdiğim çocuk kitaplarında yer alıyor. Dünya Gazetesi için çizimlerim halen kullanılıyor, Bavul Dergisi ve BirGün Gazetesi’nde köşe yazarıyım. Bugüne kadar çeşitli yayınevleri için altmışa yakın kitap resimledim. Can Yayınları’ndan çıkan ‘Türkiye Hikâyelerini Anlatıyor’ kitabında “İlk Sipariş” isimli hikâyem yer alıyor (2017). Ebeveyn ayrılığı üzerine çocuklar için yazdığım “Yorganımın Altından Sesleniyorum” kitabım Timaş Çocuk’tan çıktı (2021). Yazıp resimlediğim “Kümülüs Diyarında Olağanüstü Bir Gün” ve “Bazen” isimli kitaplarım Luna Çocuk yayınlarından çıktı (2022). Yurt dışında yaşayan Türk çocuklar için (Selma Otuk ile) hazırladığımız okuma ve ders kitapları Avusturya’da müfredata girdi ve Almanca konuşulan ülkelerde satılıyor. Çocuklara kültürel mirasımız olan eski meslekleri tanıtma hayalim Kronik Çocuk ile gerçekleşti, “Kaybolan Meslekler Serisi” için çalışmalarımı sürdürüyorum.
İki kişisel sergi açtım, seksenden fazla karma sergiye katıldım ve ödüllü kısa filmlerim mevcut. Gönüllü olarak Türkiye Eğitim Gönülleri Vakfı’nda çocuklara sanat eğitmenliği yaptım, halen İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bianeli juri takımındayım. Daha fazlasını merak edenleri siteme davet ederim: www.gulcetin.com
Son kitabınız Kronik Çocuk yayınlarından çıkan “Yorganın Ustası mı Olur”, Kaybolan Meslekler adıyla oluşacak seri kitapların ilki. Biraz projeyi anlatır mısınız?
Biliyorsunuz unutulmaz mesleklerimiz zengin kültürümüzün birer parçasıdır ve gelecek nesillere bırakacağımız değerli bir mirastır. Bu projedeki amacım ülkemizin farklı coğrafyalarına ait eski meslekleri çocuklarımıza tanıtmak, korunmasını sağlamak. Bu sayede kültürel çeşitliliği ve geleneklerimizi koruyarak geleceğe aktarmak istiyorum. Serinin ilk kitabında son yorgan ustalarından biri olan Yaşar Usta bizi Yorgancılık sanatıyla tanıştırıyor.
İlk kitapta amacım yorgancılığa dair birçok bilgi vermek ama bunu yaparken de teknik bilgilerle çocukları sıkmadan tam tersi eğlendirerek bir macera yaşatmak. Serimiz olabildiğince devam edecek.
Sepetçi
Bakırcı
Saat Tamircisi
Kilimci
Bastoncu
Kitaplarımız bir koleksiyona dönüşecek.
Neredeyse kırkı aşkın çocuk kitabının renklerinde imzanız var. Yorganımın Altından Sesleniyorum ise yazdığınız ilk çocuk kitabınız. Bu kitabın çıkış noktası neydi? Size onu ne yazdırmıştı?
“Yorganımın Altında Sesleniyorum” kitabını dünyamızı, ülkemizi etkisi altına alan korona virüs pandemi döneminde artan ayrılıklara kayıtsız kalamayarak yazdım. Boşanma taleplerinin 3-4 kat artmış olduğunu gazetelerde okumanın dışında maalesef çok yakın arkadaşlarımın da bu süreçlerine şahit oldum. Bu şahitlik hali beni yıllar önce kendi ebeveynlerimin ayrılışını bana tekrar hatırlattı. O zor günleri atlatmış içimdeki çocuk bana yaz dedi, ben de onu dinledim. Bu kitap, hem ebeveynler hem de çocuklar için zor olan boşanma sürecini konu alıyor. Anne ve babasının ayrılacağını öğrenmek küçük bir çocukta neler yaşatır… Bu sürecin içinden nasıl da dalgalanarak ama savrulmadan geçilir… Bu zorlu deneyimi yaşamış bir evlat olarak bu hassas konuyu ebeveynler ve özellikle okul öncesi yaş grubu için masalların iyileştirici gücünden aldığım cesaretle hikayeleştirdim. Ben içimdeki çocukla bu masalla şifalandım. “Yorganımın Altından Sesleniyorum” kitabını kendim gibi ebeveynlerinin boşanma sürecini yaşamış tüm çocuk kalplere ithaf ediyorum. Çünkü biliyorum masallar, renkler iyileştirir.
Ayrıca yurtdışında da kitaplarınız var hatta bu kitaplarınız müfredata girmiş. Bu kitaplardan da bahseder misiniz?
Yirmi beş sene Viyana’da Ana Dili öğretmeni olarak çalışmış emekli öğretmen dostum Selma Otuk ile birlikte yurtdışında yaşayan Türk çocuklar için kitaplar hazırlıyoruz. E.Weber yayınları tarafından basılan “Okumak Çok Güzel” (2021), “Noktalama İşaretlerini Öğreniyorum” (2022) ve “Hayatı Keşfediyorum” (2023) isimli okuma ve ders kitaplarımız Avusturya’da müfredatta yer alıyor. Kitaplarımız, Almanca konuşulan (Avusturya-İsviçre-Almanya) ülkelerde raflarda yer alırken ayrıca amazon.com üzerinden online olarak satılıyor. Yeni kitaplarımız için de çalışmalara devam ediyoruz.
Kitaplarımız, yurt dışında yaşayan Türk çocuklarına, Türkçe’yi doğru öğrenmeleri ve kullanmaları, kültürel değerleri ve kimliklerini yaşatmaları yönünde önemli bir kaynak oluyor. Aynı zamanda çocuklara ana dillerini sevmeleri ve dil becerilerini geliştirmeleri yönünde teşvik ediyor.
Neden çocuklar için yazıyorsunuz ve çiziyorsunuz?
“Bir çocuğun, aslında hepimizin ihtiyaç duyduğu şey, hayatı bize makul gelen ve özgürlük alanı tanıyan şekliyle tasavvur eden başka insanlar bulmak ve onları dinlemektir….Okumak bir dinleme aracıdır.” Ursula K. Le Guin – “Sözcüklerdir Bütün Derdim” kitabından.
Çok kitap okunan bir evde büyümenin şansıyla çocukken en sevdiğim oyuncaklarım kitaplarım ve boyalarımdı. Kendimi, duygularımı ifade etme biçimim yazarak ve çizerekti. Ne mutlu ki şu yaşımda değişen bir şey yok, mesleğime dönüştü. Bahçeşehir Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı bölümünü bitirdikten sonra Kadir Has Üniversitesi’nde İletişim Bilimleri yüksek lisansımın bitirme tezimi yazar Ahmet Ümit’in masal kitabı ve kitap sanatı üzerine hazırladığım tezle tamamladım.
Eşimle beraber kurucusu olduğumuz Türkiye’nin iç iletişime odaklanan ilk yaratıcı ajansı olan Fikrimahsul çatısı altında 2010 yılından beri özellikle markalar için sosyal sorumluluk projeleri tasarlamak konusunda uzmanlaştım ve hedef kitlem çocuklar, ürün çıktılarımızdan biri mutlaka hep kitaplar oluyor. Bir yandan beş sene Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda çocuklara eğitimler verdim, halen Bienal Çocuk ve Gençlik Festivali juri takımındayım. Gördüğünüz gibi hayatım çocuklar, kitaplar ve tasarım etrafında dönüyor. Mutlaka anne olmam da sürece katkı sağladı. Çocukların gözünden dünyaya bakmak, onların hayal dünyasının renklerine bulanmak müthiş besleyici ve üretime teşvik edici.
Eş zamanlı olarak yayın evlerinden gelen tekliflerle çocuk kitabı çizimi olarak başlayan serüvenim yazmayı da kapsamaya başladı. Hatta yurtdışındaki Türk çocuklar için kitaplar üreterek kendi sınırlarımı da aşmanın vermiş olduğu memnuniyet içindeyim. Çizimlerimle çocukları özellikle renklerle, dokularla, çizgilerle küçük yaştan gözlerini ve ruhlarını besleyerek sanatsal unsurlarla tanıştırma gayretindeyim. Çocuklarda erken yaştan estetik algıyı oluşturma, gözlerini beslemek, geliştirmek önceliğim. Yazmak da devreye girince açıkcası benim içimde bir tamamlanma hissi oluştu. Çocuklar bizim geleceğimiz. Ve bence onlar için üretmek onlara bırakacağımız en kıymetli miras. Çocuklarımıza güç vermek, bilinç vermek, umut vermek istiyorum. Her seferinde farklı bir dünyaya açılan kapılar tasarlamak. Ursula K. Le Guin’in paylaştığım sözünde olduğu gibi dinlenmek belki de derdim. Masallarla, romanlarla dinlenmeyi sevecek hale gelirken okumayı, renkleri, çizgileri sevdirmek. Çocuklarla kitap yoluyla iletişim içinde olmak ve hayatı zenginleştirmek. Pek tabii sevdiğim bir çocuk gibi oyuncaklarımla kelimeler ve renklerle oynamaya devam etmek ve onları paylaşmak.
En sevdiğiniz çocuk kitabı hangisidir?
Konusuyla, uslubuyla, mesajıyla, hayal gücüyle, renkleriyle, çizimleriyle bu zamana kadar beni etkileyen pek çok kitap var, her okur-yazar-çizer için tersi düşünülemez değil mi? İçlerinden öne çıkanı Micheal Ende’nin Momo kitabı beni çok etkileyen keşke bu kitabı ben yazsaydım dediğim bir kitap. Momo, büyük bir kentin tiyatro harabelerinde yaşayan küçük bir kızdır. Buldukları ya da kendisine hediye edilenler dışında hiçbir şeyi yok. Ancak olağanüstü bir yeteneği var: Momo, muhteşem bir dinleyici ve bunun için oldukça bol zamanı var. Bir gün hayaletimsi topluluk “duman adamlar” ortaya çıkar. İnce hesaplı planlar kurup insanların zamanını çalarlar. Momo onları tek başına durdurur. Toplumumuz ve günümüz insanının zaman algısı ve zamanı okuması üzerine muhteşem bir masal.
Güzel ve keyifli bir sohbetti. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey, takipçilerinize vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
Son söz olarak; Çocuklarına nitelikli kitap okumayı-okutmayı seven anne babalar, öğretmenlere sesleniyorum. Kültürel mirasımıza birlikte sahip çıkalım. Çocuklarımıza en güzel kitaplar yoluyla bu aktarımı sağlayabilir, bu sevgiyi ve koruma bilicini aşılayabiliriz. Kaybolan Meslekler serisi ile bu yolculukta bana eşlik ederseniz çok sevinirim.
Vakit ayırdığınız için teşekkür eder, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
bsr recyclinghof berlin a rel="dofollow" href="https://www.vurgec.com/kategori/canta" title="Çanta">Çanta Çanta aksesuarlar Bebek bakım çantası Spor çanta Okul çantası Laptop çantası Portföy çanta Bel çantası Postacı çantası El çantası Sırt çanta Bebek bakım çantası Omuz çantası