Ayakkabı Bot ve çizme Günlük ayakkabı Bot ayakkabı modelleri Çizme ayakkabı Terlik ayakkabı Sandalet Babet Spor ayakkabı Topuklu ayakkabı İç giyim Mayo Çorap Fantezi giyim İç çamaşır takımları Sütyen Gecelik Pijama takımı Gece elbisesi Plaj giyim Giyim Büyük beden Tesettür Etek Trenckot tarz eşofman takımları bayan Mont Gömlek Pantolon T-shirt Sweatshirt Kırmızı elbiseler Ceket Çanta Çanta aksesuarlar Bebek bakım çantası Spor çanta Okul çantası Laptop çantası Portföy çanta Bel çantası Postacı çantası El çantası Sırt çanta Bebek bakım çantası Omuz çantası Atlet Külot Jartiyer Tanga Jüpon Body Büstiyer

bilecik haberleribilecik haberbozüyük haberosmaneli haberdövizakpchpmhp
DOLAR
36,6274
EURO
40,0282
ALTIN
3.525,65
BIST
10.862,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
22°C
Bilecik
22°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
7°C
Salı Çok Bulutlu
2°C
Çarşamba Karla Karışık Yağmurlu
5°C
Perşembe Çok Bulutlu
8°C

Yiğit Emir Ahi’nin Eğitimci, Yazar ve Şair Gülseren Aturgil Naldöken ile Söyleşisi

Yiğit Emir Ahi’nin Eğitimci, Yazar ve Şair Gülseren Aturgil Naldöken ile Söyleşisi
/
16.03.2024 12:54
A+
A-

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Manisa’da dünyaya geldim. İlk, orta ve liseyi Manisa’da; üniversiteyi Balıkesir’de, Balıkesir Necati Bey Eğitim Fakültesinde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde okudum.

Çankırı’nın Tatlıpınar Ortaokulu’nda, Antakya’da Antakya Lisesi’nde ve İzmir’in Urla ilçesinde Urla Lisesi ve Urla Hakan Çeken Anadolu Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yaptım. Urla’da yaşıyorum.

1.“Zeytin Ağacı Fısılda Kulağıma” (Deneme)

2.“Kırmızı Traktör” (Öykü)

3.“Kalemimin Gölgesinde” (Deneme)

4.“Ihlamur Kokulu Sevdalarım” (Şiir)

5.“Sali Dayı” (Öykü)

6.“Affan Bülbülleri” (Şiir)

İsimlerinde altı kitabım bulunmaktadır.

“Tami,Tıyıdan Tıyıdan Dit, Emi!” İsimli öyküm yurtdışında Kafkas bölgesindeki Balkar Cumhuriyetinde “Mingu Tau” dergisinde “Ayla” ismiyle yayımlanmıştır.

Yakın zamanda yazdığım “Hastane Odası” isimli öyküm de Alanya’da Güncel Sanat Dergisi’nin 14.’sü Düzenlenen Kaygusuz Abdal  öykü ve şiir yarışmasında bu yıl Güncel Sanat ödülü almıştır.

Bazı hikaye ve şiirlerim de Güncel Sanat Dergisi’nde yayımlanmaktadır.

Ayrıca bazı şiir ve öykülerim Yazı Dükkânı Akademi’de yayımlandı.

“Zeytin Ağacı Fısılda Kulağıma”, “Kırmızı Traktör” ve “Sali Dayı” İsimli kitaplarım  Kültür Bakanlığı ve Yayınlar Kurulu tarafından uygun bulunarak  kütüphanelere dağıtılmak amacıyla satın alınmıştır.

Şiir yazma yolculuğuna nasıl çıktınız? 

Öncelikle belirtmeliyim ki düz yazılarım vardı benim. Öykü ve deneme türlerinde. İkinci deneme kitabım “Kalemimin Gölgesinde” de bir yazım edebiyat araştırmacısı Ahmet Köklü Bey ile ilgiliydi. Bu yazımda onun çıkardığı “150 Soruda Türkçe Bilgileri” kitabından bahsetmiştim. Çünkü bu kitaptan öğrenmiştim pek çok Türkçe konusunu ortaokul yıllarımda. Yayınevim Ahmet Köklü Bey’i tanıyormuş. Bu kitabı kendisine göndermiş. O da kitabı okuyunca: “Bu yazarımızın dili şiirsel, şiir yazsın” demiş. Yayınevi, Hocamın düşüncelerini bana iletince “Ihlamur Kokulu Sevdalarım” kitabımın şiirlerini yazmaya başladım. Daha sonra da “Affan Bülbülleri” şiir kitabım çıktı.

Tabii ki bu şiirlerimin  değerlendirmesini okurlarıma bırakıyorum. Ben yazdım sadece. 

Peki şair olmaya nasıl karar verdiniz? Sizi merak eden okuyucularınıza bu süreci biraz anlatır mısınız?

Bir önceki sorunun cevabında söylediğim gibi. Bende önce düz yazı başladı. Şiir sonra geldi gibi görülmekle birlikte aslında dilim hep şiirseldi.

Bu süreçte; yazma sürecinde yolum hep iyi insanlarla kesişti. Edebiyatı, sanatı seven.

Yazılarımı okuyup beğenenlerin teşviki oldu. Sözgelimi dramaturg Füsun Hocam yazılarımdaki sesi yakalayanlardandır. Üniversite yıllarında da yazılarım beğenilirdi ama kitap çıkarma gibi bir düşüncem olmadı.

Ayrıca yazar-şair arkadaşım Hatice Altunay Güneş’in kitap çıkarma konusundaki hakkını ödeyemem. Çok defa beni arayıp “Bu yazılar kitaplaştırılmalı” demiştir.

Hatice Altunay Güneş, beni Yayınevi sahibi yazar ve şair Arslan Bayır’a yönlendirdi.

Öncelikle yazılarım Arslan Bayır’ın çıkardığı 44 ülkeye giden “Güncel Sanat” dergisinde yayımlandı. Sonra da bu yazılarımı ve şiirlerimi Arslan Bayır Bey’in de katkılarıyla kitaplaştırdık.

Onlarla yolum kesişmeseydi; yazılarımı bu güzel insanlar okumasaydı, şiirlerimi okuyup yönlendirmeleri olmasaydı öykülerim ve şiirlerim bende kalacaktı. Diğerleri de olmayacaktı.

Sizin vesilenizle Baygenç Yayıncılık ve Güncel Sanat Dergisi’ni çıkaran şair ve yazar Arslan BAYIR’a, üniversite ve bölüm arkadaşım şair ve yazar Hatice ALTUNAY GÜNEŞ’e, metin yazarı Dramaturg Füsun ATAMAN’a çok teşekkür ederim. 

Kitabınız çıktıktan sonra hayatınızda bir değişiklik oldu mu? Yayın ve basım aşamalarında zorlandınız mı?

Yazma serüveni yalnızlık  ve uğraş istiyor. Kolay bir süreç değil.  Yaşamınız ve sorumluluklarınız var. Bunların arasında yazmak zor bir iş. Ama isteyince olmayacak bir şey yok. Oluyor.

Kitap basım aşamasına gelince o da uğraş istiyor. Yazdıklarınızı defalarca kontrolden geçirmeniz gerekiyor çünkü.

Tabii ki kitaplarımın okurlara ulaşması da çok kolay olmadı.

Yazmak, yazdıktan sonra kitap çıkarmak ve kitaplarınızın okurlara ulaşması sabır ve devamlılık isteyen bir uğraş.

Eserlerinizin insanlara nasıl bir duygu bırakmasını arzuladınız?

Okuma aşkı vermesini istiyorum. Yaşanmışlıkların insanlara örnek olmasını istiyorum. Çünkü insan kendi dışındaki yaşantılardan da etkilenen bir varlık. Ve yazılarımın kaybolmamasını istiyorum. 

Sanatınızı icra ederken etkilendiğiniz veya örnek aldığınız kişiler kimlerdir, neden? Bu kişilerin sanatsal gelişiminize etkisi nedir?

Öyküde Ömer Seyfettin, Sait Faik ve Ferit Edgü severim. Ömer Seyfettin’in “Kaşağı” öyküsü beni etkileyen bir öyküdür. Özellikle anılar üzerine yazdığı öyküleri çok etkileyici bulmuşumdur. Ortaokul yıllarımda ise dikkatimi Sait Faik çekmişti. Yazı tarzı çocukluk  yıllarımda çok faklı gelmişti. Durum öykülerini yazdığını öğrenince, bu öyküleri daha çok sevmeye başlamıştım. Hâlâ çok severim. Yazım tarzını beğeniyorum. İnsancıl buluyorum konularını. Kendime yakın hissediyorum. Ferit Edgü’nün de küçürek öykülerinden etkilendim.

Şiirde Orhan Veli, Nazım Hikmet. Şiirleri çok doğal. Kullandıkları dil sade ve akıcı. Bundan olsa gerek beğenilerim. Yazılarımda etkileri çoktur, bu yazar ve şairlerin. 

Yaşamınızın olmazsa olmazları nelerdir?

Okumak, biraz da yazmak. 

Kültür sanat adına katıldığınız yurt içi yurt dışı etkinlikler (sergi, festival, yarışma, kongre, sempozyum, seminer, şenlik, konferans, bienal, kurs, eğitim faaliyeti, dernekler, vakıflar) nelerdir?

İzmir’de, Bornova Kitap Günleri’ne katıldım. Orada “Yazma Serüveni” “Edebiyatta Sevgi” temaları üzerine bir sunumum oldu.

Yazar ve şair olarak katıldığım, sunum yaptığım ilk yerdir İzmir-Bornova Kitap Günleri.

Alanya’da, 4. ve 5.Alanya Kitap Fuarı’nda düzenlenen şiir etkinliğinde 2023’te “Ihlamur Kokulu Sevdalarım”, 2024 yılında da “Ve Kadınları Bu Şehrin” isimli şiirlerimi okudum.

Gelecekle ilgili planlarınız nelerdir?

Yazılarıma devam etmek istiyorum. Belki de kalıcı olmaktır isteğim. 

Sosyal medyayla aranız nasıl? Hangi mecraları kullanıyorsunuz? Hangilerini kullanmıyorsunuz ve neden?

Sosyal medyayı kullanıyorum. Yazılarıma gerektiği kadar yer veriyorum. Katıldığım etkinlikleri paylaşıyorum. Daha çok instagram Facebook’u kullanıyorum.

Tvitter’i ilk zamanlar kullandım. Şimdilerde X’i kullanmıyorum. Youtube’ta da kanalım var. Şiirlerimi ve öykülerimi okuyup orada da paylaşacağım yakın zamanda. 

Değerli vaktinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz. Sevgiyle kalın…

Ben de teşekkür ediyorum. Sevgilerde kalın…

ÖZÇİLEK REKLAM1
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

bsr recyclinghof berlin a rel="dofollow" href="https://www.vurgec.com/kategori/canta" title="Çanta">Çanta Çanta aksesuarlar Bebek bakım çantası Spor çanta Okul çantası Laptop çantası Portföy çanta Bel çantası Postacı çantası El çantası Sırt çanta Bebek bakım çantası Omuz çantası