Ayakkabı Bot ve çizme Günlük ayakkabı Bot ayakkabı modelleri Çizme ayakkabı Terlik ayakkabı Sandalet Babet Spor ayakkabı Topuklu ayakkabı İç giyim Mayo Çorap Fantezi giyim İç çamaşır takımları Sütyen Gecelik Pijama takımı Gece elbisesi Plaj giyim Giyim Büyük beden Tesettür Etek Trenckot tarz eşofman takımları bayan Mont Gömlek Pantolon T-shirt Sweatshirt Kırmızı elbiseler Ceket Çanta Çanta aksesuarlar Bebek bakım çantası Spor çanta Okul çantası Laptop çantası Portföy çanta Bel çantası Postacı çantası El çantası Sırt çanta Bebek bakım çantası Omuz çantası Atlet Külot Jartiyer Tanga Jüpon Body Büstiyer

bilecik haberleribilecik haberbozüyük haberosmaneli haberdövizakpchpmhp
DOLAR
37,9131
EURO
41,2151
ALTIN
3.689,95
BIST
9.346,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Çok Bulutlu
24°C
Bilecik
24°C
Çok Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
23°C
Çarşamba Çok Bulutlu
26°C
Perşembe Yağmurlu
20°C
Cuma Parçalı Bulutlu
20°C

Sağlık çalışanlarının maaşları yetersiz, amir baskısı en büyük endişeleri

Sağlık çalışanlarının maaşları yetersiz, amir baskısı en büyük endişeleri
/
13.03.2025 17:39
A+
A-

Sağlık çalışanlarının maaşları yetersiz, amir baskısı en büyük endişeleri

Türk Sağlık-Sen Bilecik Şube Başkanı Ozan Genç, 14 Mart Tıp Bayramı öncesi sendikalarının yaptığı anketin sonuçlarını paylaşarak, “Sağlık çalışanlarının maaşları yetersiz, amir baskısı en büyük endişeleri” dedi.

Türk Sağlık-Sen 14 Mart Tıp Bayramı öncesinde sağlık camiasının sosyo-ekonomik durumlarını tespit etmek amacıyla internet üzerinden bir anket çalışması gerçekleştirdi.

Maaşlar Yetersiz, Yan Ödemeler Çok Düşük

5760 sağlık çalışanının katıldığı ankete göre çalışanların %80.9’u maaşının yeterli olduğunu düşünmüyor. %69’u maaş dışı ödemeleri (taban, teşvik, nöbet v.b.) çok düşük buluyor. %93’ü ise giyim ve aile yardımı gibi sosyal ödemelerin çok düşük kaldığını belirtiyor. Sadece %1’i Ekonomik Durumum İyi Diyor. Ankette sağlık çalışanlarının kendi ekonomik durumlarının da değerlendirmeleri istendi. Sonuçlara göre sağlık çalışanlarının sadece %1.4’ü ekonomik durumlarını iyi olarak nitelendiriyor. %48.6’sını ekonomik durumu kötü, %50’sinin ise orta düzeyde olarak görüyor. Sağlık çalışanlarının % 31.4’ü kredi kartının sadece asgari tutarını ödeyebiliyor, cebimde kalan miktar kadar ödeme yapabildiğini söyleyenlerin oranı ise %9,6. Çalışanların %16.3’ü ise kredi kartı borcunu ödeyemediklerini ifade ediyor.

%81’i Emeklilikte İhtiyaçlarının Büyük Bir Bölümünü Karşılamayacağını Düşünüyor

Ankette emeklilikte alacakları ücretler hakkındaki düşünceleri de sorulan sağlık çalışanlarının %81,2’si emeklilikte ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü karşılayamayacağını düşünüyor. “Ancak yarısını karşılarım” diyenlerin oranı ise sadece yüzde 16.

Amir Baskısı Çalışma Hayatındaki En Büyük Endişe, Sadece %4’ü Amirlerini Adaletli Buluyor

Ankette sağlık çalışanlarının çalışma hayatına dair endişe ve beklentileri de tespit edildi. Çalışma hayatındaki en büyük endişe %37.3 ile amir baskısı olarak dile getiriliyor. Onu sırasıyla % 27,2 iş güvencesinin ortadan kalkması, %18.6 ile şiddet ve %16.9 ile bulaşıcı hastalıklar takip ediyor. Amir baskısı en önemli endişe olarak gören sağlık çalışanlarına kurum amirlerinin sizlere karşı davranışlarının nasıl değerlendiriyorsunuz? sorusuna ise çalışanların %35’i çalışanlar arasında ayrım yapıyorlar, %27,8’i ise Keyfiyete göre yönetim gösteriyorlar, %12,4 ise psikolojik baskı uyguluyorlar cevabını verdi. Amirlerin davranışlarını hoşgörülü olarak değerlendirenlerin oranı ise %20.4 Amirlerinin kendilerine karşı davranışlarını adaletli bulanların oranı ise sadece %4,4

Sağlık Çalışanları Şiddet Mağduru

Ankette göre sağlık çalışanlarının %29.2’si görev sırasında fiziksel şiddete, % 83,2’si ise sözel şiddete maruz kaldığını belirtmiştir. Birkaç defa fiziksel şiddete maruz kalanların oranı ise %13’tür. %13,3’ü ise sayısını hatırlamadığı kadar sözel şiddete maruz kaldığını ifade ediyor.

Ailelerine Vakit Ayıramıyorlar, Mesleğin Toplum Tarafından Saygın Görülmediğini Düşünüyorlar

Çalışma hayatının aile ve kendi yaşamlarına etkilerinin ve meslek hakkındaki düşüncelerini tespit edilmeye çalışıldığı ankete göre sağlık çalışanlarının sadece %17.7’si ailesine yeteri kadar vakit ayırabildiğini düşünüyor. %62’si tükenmişlik sendromu yaşadığını belirtiyor. %71.7’si bir kamu çalışanı olarak geleceğini güvence altında hissetmiyor, Sadece %10.4’ü tekrar meslek seçecek olsa sağlık alanında olmak istiyor, %7.6’sı çocuklarının sağlık meslek mensubu olmasını istiyor. %73.7’si ise sağlık meslek mensuplarının toplam tarafından saygın bir meslek olarak kabul edilmediğini düşünüyor.

“Ortaya çıkan sonuçlar sağlık çalışanlarının meselelerinin nasıl bir hal aldığını göstermektedir”

Anketin sonuçları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Ozan Genç, “Ortaya çıkan sonuçlar sağlık çalışanlarının meselelerinin nasıl bir hal aldığını göstermekte ve acil bir eylem planını gerekli kılmaktadır. Tek kalem maaş, ücretlerin yükseltilmesi gibi taleplerimizin hayata geçirilmesi ekonomik sıkıntıların çözülmesi ve tüm ödemelerin emekliliğe yansıtılması ile emeklilikte sorunlara çare bulunması elzemdir. Sağlık kurum ve kuruluşlarının sıfır toleranslı alan ilan edilmesi şiddeti en aza indirmek adına gereklidir. Sözleşmeli yöneticilik gibi bir ucube sistemin sağlık çalışanlarının getirdiği hal ortadadır. Bunun için objektif bir sınavla liyakat sahibi insanlar yönetici olarak atanmalıdır.

Yönetmelik değişiklikleri gibi düzenlemeler çalışma hayatını ve çalışma hayatının aile yaşamına etkileri gibi konularda iyileştirmeler yapması temel alınmalı, çalışanları mağdur eden düzenlemeler yeniden değerlendirilmelidir. Bugün Türkiye’de 205 Bin 675 Hekim görev yapmaktadır. 126 Bin 648’i Sağlık Bakanlığı’nda görevlidir. 2023 yılı verilerine göre, Türkiye’de 100 bin kişiye düşen doktor sayısı 239’dur. Türkiye bu sayıyla OCED sonuncusudur. OECD ortalaması ise 377, AB’de ise 414’tür. Ebe Hemşire Sayımızda durum aynıdır. 2023 yılı verilerine göre, Türkiye’de 100 bin kişiye düşen hemşire sayısı 361’dir. Türkiye bu sayıyla OCED sonuncusudur. OECD ortalaması ise 988, AB’de ise 882’dir. Atama bekleyen gençlerin çağrısına kulak verilmelidir. Personel eksikliği giderilmeli yeni atamalarla sağlık ordumuz güçlendirilmelidir.

Türk Sağlık-Sen olarak yapılması gerekenlerin ne olduğunu net bir şekilde söylemekteyiz. Bunun için de mücadele vermekteyiz. Dün olduğu gibi bugünde hak aramanın, çalışanın yanında olmanın tek ve güvenilir adresiyiz. Sağlık camiasının sorunlarına çareler üretilip, çözüm için adım atılması temennisiyle 14 Mart Tıp Bayramımız Kutlu Olsun.” dedi.

 

Kaynak: Serhat KAYA

ÖZÇİLEK REKLAM1
Yorumlar

  1. Amirden Bezen Sağlıkçı dedi ki:

    Çok güzel açıklamalar olmuş keşke amir baskısı olmasa

bsr recyclinghof berlin a rel="dofollow" href="https://www.vurgec.com/kategori/canta" title="Çanta">Çanta Çanta aksesuarlar Bebek bakım çantası Spor çanta Okul çantası Laptop çantası Portföy çanta Bel çantası Postacı çantası El çantası Sırt çanta Bebek bakım çantası Omuz çantası