Ayakkabı Bot ve çizme Günlük ayakkabı Bot ayakkabı modelleri Çizme ayakkabı Terlik ayakkabı Sandalet Babet Spor ayakkabı Topuklu ayakkabı İç giyim Mayo Çorap Fantezi giyim İç çamaşır takımları Sütyen Gecelik Pijama takımı Gece elbisesi Plaj giyim Giyim Büyük beden Tesettür Etek Trenckot tarz eşofman takımları bayan Mont Gömlek Pantolon T-shirt Sweatshirt Kırmızı elbiseler Ceket Çanta Çanta aksesuarlar Bebek bakım çantası Spor çanta Okul çantası Laptop çantası Portföy çanta Bel çantası Postacı çantası El çantası Sırt çanta Bebek bakım çantası Omuz çantası Atlet Külot Jartiyer Tanga Jüpon Body Büstiyer
Sizi biraz tanıyabilir miyiz? Geleneksel sorumuzla başlayalım; Hikmet Elitaş kimdir?
Hikmet Elitaş bir şair. Bir Ozan, yazar, aynı zamanda yayıncı.
Günümüz şairlerinden olup, 1966 yılında Karaman’da doğdu. İlk, orta ve Lise öğrenimini Karaman’da yaptı. İşletme fakültesi mezunudur.
Başta Kültür Bakanlığı olmak üzere Kurum ve kuruluşların düzenlediği birçok yarışmada ödüller aldı. Şiirleri Türk Edebiyatı Dergisi, Yüzakı, Ece Kültür Edebiyat, Kümbet, Maki, Yeni Vezin, Akpınar, Çıngı, Kumru dergilerinde ve Türkiye Gazetesi ile muhtelif yıllarda Türkiye takvimi yapraklarında yayınlandı. Şiirlerinden bir kısmı yabancı dile çevrildi.
Bazı şiirleri bestekârlarca TSM’nin değişik makamlarında bestelendi ve TRT repertuvarında yer aldı.
Benim hakkımda C.B. Üniversitesi tarafından 2004 yılında bir kitap yayınlandı. 2007 yılında A. Tufan Şentürk Türk Şiirine Hizmet Ödülü verildi. Kültür Bakanlığına kayıtlı şairim. MESAM ve İLESAM üyesiyim. Yayıncı olarak da beş yıldır Yeni Vezin Dergisinin Genel Yayın Yönetmeniyim.
Yazmaya olan sevginiz nasıl ortaya çıktı? Bu ilginizi, sevginizi, merakınızı nasıl fark ettiniz?
Yazma hevesimiz belki klasik bir cevap olacak ama küçük yaşlara dayanıyor. İlkokul, ortaokul yıllarına… Ama o günden beri hiç bırakmadım. Bu güne kadar.
İlkokul yıllarımda babam duvar takvimi olarak Ülkü takvimi alırdı. Yaprakların arkasında manzum atasözleri ve maniler olurdu. Bunları yazdığım bir defter oluşturmuştum. Takvimdeki ve ilkokul kitaplarımdaki beğendiğim şiir ve sözleri bu deftere yazıyordum. Tabi zamanla kendim de bir şeyler yazmaya başladım. Yakın zamana kadarda saklıyordum. Taşınma esnasında kaybettim. Böyle başladığımı düşünüyorum. Ortaokul ve lise yıllarımda devam etti. Ortaokul ve lisedeki arkadaşlarım şahittirler. İlk şiirim 1982 de mahalli gazetelerde yayınlandı. Bunu hâlâ saklıyorum. Sonrasında hep devam etti.
Yayınlanmış kitaplarınız kaç tane ve nelerdir?
Gönül Diliyle Yûnus ve Karaman (Şiir/Antoloji) 2005 yılında Damla Yayınlarından çıktı.
Anadolu Aşıkları Ant.2 Cilt halinde 2007 de yayınlandı. Dr.Barış Doğan ile ortak bir çalışmamız bu.
Seyret Camdan Dışarıyı kitabım dergi ve gazetelere yazdığım yazılar deneme olarak Yade Kitap yayıncılıktan 2019 yılında yayınlandı.
Son kitabım şiir kitabı. Sabır Yetmez Bu Hasrete 2022 yılında Çimke Yayıncılıktan çıktı çok beğenildi.
Yayıncı olmaya nasıl karar verdiniz?
Uzun yıllardır kitap haricinde sürekli olmak şartı ile bir edebi eser yayınlamak arzusunda idim. Zaman zaman denemelerimiz oldu tabi. Bunlar kısa sürdü. 2007 yılında arkadaşlarla bir dergi yayınımız oldu. Çabuk dağıldık. Beş yıl önce yani 2019 yılının kasım ayında Yeni Vezin Edebiyat dergisini bir bülten niyeti ile çıkardık. 500’e yakın e-Posta adresine gönderdik, dergi çok sevildi. Beğenildi. Halen göndermeye devem ediyoruz. Bu yıl basılı şekilde yayımladık. Abonelerimize yolluyoruz. Dergimiz üç ayda bir yayımlanıyor. Sağlıklı bir edebiyat ve sanat dergisi.
İLESAM hakkında bilmeyenler için neler söylemek istersiniz? Nasıl üye olabilirler, neden olmalılar?
Aslında bu uzun bir konu. İLESAM yani Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliğinin Merkezi Ankara’dadır. Dernek veya vakıf değildir. Meslek Birliğidir. 1983 tarihinde Fikir ve Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birlikleri hükümleri uyarınca kurulmuştur. Kuruluşu ve faaliyet alanı Kanunla düzenlenmiştir. Bende uzun yıllardır Karaman Temsilciliğini yürütmekteyim.
İLESAM’ın temel fonksiyonu, ilim ve edebiyat eseri sahiplerinin mali ve manevi haklarını korumaktır. İLESAM’ın koruma alanında bulunan edebiyat eser sahipliği alanları; hikaye, şiir, roman, deneme, fikir, araştırma, inceleme, edebi tenkit, hatıra, gezi, tercüme, biyografi, çocuk edebiyatı, fıkra gibi alanlardır. Zorunlu organları Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu, Disiplin kurulu, Haysiyet Kurulu, Radyo-Televizyon kurulu olup, Türkiye’de ilim ve edebiyat alanında faaliyet gösteren ilk ve en büyük meslek birliğidir.
Üyelerinin eserler üzerindeki mali haklarının takibi, telif ücretlerinin tahsili ve bu ücretlerin dağıtımı İLESAM tarafından yapılır. Meslek Birliği, yetki vermiş üyelerin temsilcisi durumundadır. Bu hakları Meslek Birliğinden başka kuruluş ve kimseler takip edemez. İLESAM’ın üyelerin haklarını, telif alacaklarını korumak yanında mesleki yayınlar yapmak, lokaller açmak, yardım sandığı oluşturmak, TV ve radyolarla sözleşmeler yapmak, eser konusunda itilaf olduğunda mahkemelerde bilir kişi bulundurmak, üyeyi savunmak, izinsiz yayınlanan eserleri takip gibi bir çok faaliyetleri var.
Türkiye genelinde 3500 civarı üyeye sahiptir. Üç ilde Şubesi, Azerbaycan da ve 70’e yakın ilde de Temsilciliği ve Üniversite temsilcilikleri vardır.
İLESAM üyelerine bir çok destek de sağlıyor tabi. Birçok fuarda üyelerine ücretsiz fuar yani stant desteği sağlamak gibi bir faaliyeti oluyor. İLESAM’ın bazı yayınevleri ile de anlaşması var. Kitap yayını konusunda biz üyelere kolaylık sağlanıyor. Üyeler böyle faaliyetlerden yararlanabiliyor. Ücretli ve ücretsiz kitap ve dergi yayınları da mevcut tabii. Örgütlü olmanın faydaları var elbette.
Üye olmak için Genel merkezimize veya yazarların bulundukları illerdeki il temsilciler ile irtibata geçmeleri gerekmekte. Veya internet sitemizden üyelik formlarını indirip, bu formları doldurup Ankara’daki genel merkezimize göndermeleri gerekiyor.
Şiirin gelişimini ve geldiği noktayı değerlendirir misiniz? Bu devam eden bir süreç fakat hiç sekteye uğradığı oluyor mu? Hiç Yazamayacağım korkusunu yaşadığınız dönemler oldu mu?
Bu soru bir akademik soru aslında. Bu konuda şöyle diyebilirim. Şiir binlerce yıldır devam etmekte ve ediyor. Şiirde, yazıda yani edebiyatta dil önemli. Çok önemli. Milletimiz var oldukça, Türk edebiyatı, Türk şiiri var olacaktır. Ben şiire hiç ara vermedim. Hayatımın en zor zamanlarında bile yazdım. Yazmaya çalıştım.
Sizce iyi bir şiir kitabı nasıl olmalıdır?
Tabii şiirin birçok tanımı olsa da Şiiri, “edebiyatta az ve etkili kelime kullanarak, en güzel duyguyu anlatabilme sanatıdır” diye tanımlarsak pek de yanlış bir tanımlama olmaz belki de.
Şair, şiirde önce ne anlatmak istediğini çok iyi bilmeli. Olaya bakmayı, şair gözüyle bakmayı, görmeyi ve gönül süzgecinden geçirerek, en tesirli kelime ve sözleri kullanarak yazmayı bilmeli. Okuyucu olan herkesin bir penceresi olabileceği düşünülmeli, en etkili ve en belirgin pencereden bakabilmelidir, şair. Kullanılacak kelimeler, ne bir fazla ne bir eksik olmamalı, kelimeler arasındaki ilişki çok iyi hesaplanmalıdır. Böyle şiirlerin bulunduğu kitap kaliteli kitaptır. Kökü maziye dayanmalı. Dalları da atiye uzanmalı. Şiir bu uzantıyı bozmadan kendini yenilemeli.
Sizi yazmaya özendiren şeyler nedir?
Bu soruyu kısaca şöyle cevaplamak isterim. Okursanız bir süre sonra mutlaka yazarsınız.
Dünden bugüne ilerleyişinizi nasıl görüyorsunuz? Geldiğiniz noktadan mutlu musunuz?
Bu güne kadar birçok dergide yazı ve şiirlerim yayımlandı. Sayısız antolojilerde, seçkilerde yer aldı. Yurt genelinde ulusal ve uluslararası birçok etkinliklere katıldım, 40’a yakın şiirim T.S. Müziği formlarında bestelendi, dört adedi TRT nin repertuarına alındı. İnternet sitelerinde şiirlerimi takip edemiyorum. Ama ben artık oldum, piştim ben şairim demedim. Bu yol sınırları olmayan bir deniz, bir umman. Okudukça, öğrendikçe eksiklerimiz olduğuna inanıyorum. Geldiğim noktadan memnun olmasam da yazmaktan mutluyum, huzurluyum. Ama biliyor ve farkındayım. O şiiri hâlâ yazamadım.
Söyleşimizi bitirmeden önce sizin eklemek istediğiniz bir konu var mı?
Bize genç şairlere ne söylemek istersiniz diye sorulur genelde… Ben gençlere dönük birkaç cümle ile bitirelim derim. Bu arkadaşlarımız, kardeşlerimiz edebiyatla uğraşacaksa şiir yazacaklarsa şiirin kurallarını-kaidelerini bilmeliler. Hece veznini, aruz veznini, imge kullanmayı bilmeliler. Şairleri okuyup öğrenmeliler. Çok okumalılar. Türk edebiyatını, yazarları, şairleri ve şiir tahlillerini okumalılar. Dünya edebiyatını okumalılar. Söylüyoruz mesela Cemile’yi okumayan eksiktir. Edebiyat toplantılarına şiir sohbetlerine katılmalılar. Edebiyat dergilerini okumalılar.
Vakit ayırdığınız için teşekkür eder, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
Ben de çok teşekkür ederim
bsr recyclinghof berlin a rel="dofollow" href="https://www.vurgec.com/kategori/canta" title="Çanta">Çanta Çanta aksesuarlar Bebek bakım çantası Spor çanta Okul çantası Laptop çantası Portföy çanta Bel çantası Postacı çantası El çantası Sırt çanta Bebek bakım çantası Omuz çantası